Чим  лікуватися  від  застуди?

    Існує теорія, що майже 90% всіх захворювань дітям вселяють їх батьки! Діти до 12 років дуже тісно пов'язані з батьками, тому зауваження типу: «Промочиш ноги - захворієш», «Не облизуй бурульки, а то ...» - і інші діють як установка на захворювання. Але якщо все-таки дитина захворіла, не впадайте в паніку – подібні настрої тільки погіршать стан вашої дитини. Будьте спокійні, ласкаві і впевнені у зціленні дитини - і це передасться їй. А народні засоби допоможуть вам у цьому.
   При застудах, при підвищеній температурі тіла не поспішайте її збивати. Нижче 39 градусів температура не представляє загрози для життя. Це одна і та ж неспецифічна, природна реакція на самі різні захворювання, при якій різко підвищується обмін, швидше виводяться токсини з організму, підвищується імунітет. При необхідності знизити температуру протріть тіло дитини горілкою й 3-5 хвилин потримайте її оголеною. Якщо цього недостатньо, намочіть вовняні шкарпетки холодною водою і надіньте їх на ноги дитині. Температура швидко спаде. 
При перших ознаках застуди натерти на крупній тертці буряк середнього розміру і залити 1 л окропу. Закрити, настояти 40 хвилин, процідити і зробити дитині клізму. Цей засіб звільнить кишечник, зменшить інтоксикацію організму й дасть дитині сили на боротьбу з хворобою. 
   Для підвищення імунітету у дітей ефективні купання в настої яєчної шкаралупи. Зібрати шкарлупу з 15-20 яєць, попередньо вимивши її з господарським милом, зварити. Скласти в 3-літрову банку, залити 3 л окропу і настояти добу. Цю воду можна використовувати для вмивання. 
При бронхіті й кашлі нутряне сало від кишок розтопити в негарячій духовці або на невеликому вогні в каструлі. Розтоплене сало злити і поставити в холодне місце. Для зовнішнього втирання в груди треба змішати сало зі скипидаром і втирати досуха. 
Замочити у воді на 45 хвилин 30 г родзинок і вживати з невеликою кількістю молока (краще козячого) щовечора. 
Для лікування ангіни на початку хвороби хороший ефект дають полоскання горла теплим лужним розчином (1 ч. л. питної соди на склянку теплої води) 4-5 разів на день або прийом свіжого соку цибулі (по 1 ч. л. 3-4 рази на день). 
      Народні лікарі використовували для полоскання при ангінах: густий відвар чорниці (100 г сухих плодів залити 0,5 л води, кип'ятити, поки кількість води не зменшиться до 0,3 л); настій листя шавлії, зібраних з верхівками стебел під час цвітіння (4 ч. л. подрібненого листя заварити 2 склянками окропу, кип'ятити 10-15 хвилин, настояти 30 хвилин, процідити); настій квіток ромашки (1-2 ст. л. висушених квіток залити 2 склянками гарячої води, кип'ятити 10-15 хвилин на водяній бані , охолодити, процідити і додати 1-2 ч. л. меду). 
     При хронічному тонзиліті у маленьких дітей рекомендують змазувати піднебінні мигдалини соком алое, змішаним з натуральним медом у співвідношенні 1:2, щодня протягом 2 тижнів, а в наступні 2 тижні - через день. Цю процедуру рекомендується проводити натщесерце. 
При нежиті дітям до трьох років розім'яти одну часточку часнику, залити 2 ст. л. теплої кип'яченої води. Настояти 40 хвилин в щільно закритій баночці, потім процідити і закапати швидко в обидві ніздрі. 
      При отитах у вухо вкласти листок герані, попередньо вимитий і просушений. Через 10-15 хвилин біль трохи вщухне, а може стихнути й зовсім. Якщо хвороба зайшла далеко, слід зробити на хворе вухо таку аплікацію: борошно пшеничне, житнє, толокно вівсяне замісити на камфорному спирті, попередньо розведеному на воді в співвідношенні 1:2. Додати збите куряче яйце, 1 ч. л. лляної олії. Зробити коржик. У середині його - отвір для вушної раковини (щоб вона залишалася вільною), і прикласти корж до хворого вуха. Потім накласти вощений папір (краще шматочок невичиненої заячої шкурки - міздрею прикласти до вуха) і укутати вухо вовняною хусткою. Так залишити на всю ніч.

  Зовнішній  вигляд  язика розповість  про  стан  здоров'я

     Час від часу роздивляйся свою язик в дзеркалі, якщо помітила відхилення від норми, звернися до фахівців, можливо, це перший сигнал про виникнення проблем із здоров`ям.
Медики рекомендують включити в список щоденних процедур чищення язика і час від часу уважно роздивлятися його в дзеркалі.
     Ти чистиш зуби двічі в день, але через якийсь час з`являється неприємний запах з рота. Не та зубна паста? Із цього приводу у медиків є своя думка: наліт, що є розсадником мікробів, мало видалити із зубів. Він не повинен залишатися на язику.
Так вже влаштований цей орган, що на його спинці є велика кількість сосочків, складок і борозенок, на яких і утворюється наліт. Складається він головним чином з відмерлих поверхневих клітин слизистої оболонки рота, різних мікроорганізмів (бактерій і грибків) і залишків їжі. Серед іншої живності присутні так звані VSC-бактерії. Вони виділяють токсини і можуть не тільки псувати дихання, але і викликати ураження зубів, ясен і слизистої рота і горла. Коли ми жуємо тверду і волокнисту їжу, язик частково очищається, але при цьому наліт видаляється не повністю.
     Боротьба за чистоту
Наліт покриває смакові рецептори на язикові і часто просто заважає відчути дійсний смак їжі. В наші дні для очищення язика замість звичайної ложки можна застосовувати спеціальні щітки з м`якою ребристою насадкою, які продаються в аптеках і супермаркетах. Користуватися такою щіткою просто. Влаштуйся зручніше, в ідеалі – над раковиною, відразу після чищення зубів. Рифленою поверхнею щітки натисни на корінь язика і з легким натиском веди нею у напрямку до кінчика. Якщо тиснути на корінь язика на видиху, "нудотного" рефлексу майже не виникає. Для ефективнішого чищення можна застосовувати зубну пасту. Двоокис хлору або цинк, що входять до її складу, нейтралізують летючі сірчисті сполуки, що викликають неприємний запах.
     Зарядка для язика

Деякі лікарі пропонують не зупинятися на простому чищенні язика і робити зранку спеціальну гімнастику.
Спину випрямили, голову тримаємо прямо – поїхали!
Вигни язик назад, уприся ним в піднебіння. Напружуючи язик, тисни ним на піднебіння 5–10 секунд. Розслаб язик.
Нахили голову і уприся підборіддям в ямку між ключицями. Витягни вперед язик якомога сильніше. Утримуй його у витягнутому стані 5–10 секунд.
Виконувати першу і другу вправи слід поперемінно 5–6 разів. Вони зміцнюють м`язи язика і шиї і підсилюють циркуляцію крові, що взагалі корисно, а в даному випадку ще і допомагає позбавитися нальоту.
Про що говорить язик?

Будь-які відхилення у формі, кількості і глибині борозен, товщині і місці розташування нальоту офіційна медицина іменує хворобами язика. Медики відверто зізнаються: причини даного явища мало вивчені. І лише зрідка особливо "просунуті” ескулапи пов`язують ці порушення з неполадками в роботі тих або інших органів і систем організму.
     Візьми люстерко і уважно розглянь язик. Здоровий язик – рожевий, без жодного нальоту, але при цьому не гладкий, а трохи шорсткий. У  тебе не такий? Тоді придивися уважніше.
Колір
Якщо язик блідий, то у вас низький рівень гемоглобіну в крові. Якщо колір жовтуватий, значить, є надлишок жовчі в жовчному міхурі або порушення в печінці.
Синюватий відтінок? Час перевірити серце. Обов`язково звернися до кардіолога, зроби кардіограму. Попереджений означає озброєний!

Наліт
Наліт, що покриває всю поверхню, указує на проблеми в ШКТ. Але буває, що язик обнесло нерівномірно. Якщо наліт є біля кореня язика з боків – у тебе ниркові порушення, в центрі – інтоксикація товстої кишки. Посередині утворилася підкова? Товста кишка працює погано. А якщо в цьому місці круг або овал – є проблеми з шлунком.
Кінчик язика теж може багато що розповісти. Круг по центру – ознака проблем з серцем, два овали по краях указують на слабкість легенів, а якщо їх колір стає коричневим – час лікувати пневмонію. Язик ніби спінився? Лікуй хронічний бронхіт.

"Волохатий" язик Зустрічається достатньо рідко. Сосочки на поверхні язика відмирають, зростаються між собою, товщають, подовжуються і стають схожими на коричневі волоски. Встановлено, що це відбувається після перенесених інфекцій, якщо в хід йшли антибіотики, а також при порушеннях в роботі ШКТ і печінки. У жодному випадку не рекомендується насильницьки видаляти сосочки, оскільки це може спровокувати злоякісні утворення.
"Залисини"
Зайва гладкість язика (так звані "залисини")  – наслідок атрофії сосочків. Таке трапляється, наприклад, при недоліку в організмі вітаміну В12 і фолієвої кислоти, при атрофічному гастриті.
"Залисини", розташовані плямами, часто називають "географічним язиком". Зустрічається це явище досить часто, в основному це буває при захворюваннях травної системи. Відбитки зубів на язикові видають проблеми з кишечником. Це ознака хронічного ентероколіту і порушення травлення.
Лінії і складки
Потовщена, рівна серединна складка указує на напругу хребетного стовпа. Її викривлення говорить про неблагополуччя в різних відділах хребта: корінь язика відповідає за поперековий відділ, центр – за грудний, а кінчик –  за шийний.
Якщо складок багато і вони переплітаються між собою, значить, є хронічні порушення в товстому кишечнику.
Харчування  дитини  під  час  свят.

Правило № 1: Свято - це не їжа. 
А їжа це не свято. Особливо, для дитини, особливо, для маленької. У святкові дні: день народження, Новий рік та інші великі релігійні свята зазвичай вистачає інших вражень: святкові забави, подарунки, гості.

До трьох років педіатри взагалі не рекомендують порушувати звичний режим харчування, після трьох до цього питання варто підходити з великою обережністю. Свято не той час, щоб вводити нові продукти, до того ж більшість наших «улюблених» страв перебувають у немилості у дієтологів: всі салати з майонезом, солоне, гостре, смажене, всі продукти, що містять барвники та консерванти (ковбаса, шинка, крабові палички, гриби, газована вода), - все це дітям до семи років їсти категорично не рекомендується. З традиційного меню можна трохи спробувати солоної риби, ікри чи в'яленого м'яса.
Чому шкідливо? 
Оселедець під шубою - дітям не рекомендуються салати і страви, що складаються більш ніж з 3-х видів продуктів, до того ж дієтологи ні в якому вигляді не визнають майонез. (Під цю же заборону потрапляє «Олів'є», «Мімоза», «Буряк з часником» та інші шедеври домашньої кулінарії).
Торти - дріжджове тісто і кондитерський жир (крем) - важко перетравлюються і засвоюються, до того ж в трояндочки і пелюсточки нерідко додають різноманітні барвники та загусники.
Ікра - всупереч поширеному міфу ікра (навіть чорна) зовсім не така корисна, як прийнято думати. Так в ній, дійсно, є білок, залізо і каротин, але все це куди простіше і корисніше можна отримати іншим шляхом. Ікра ж для дитини дуже солона, і тому - це шкідливий продукт. Так що «трохи» скоштувати можна, а їсти ложками вкрай не рекомендується.
Правило № 2: Чим легше, тим краще 
Святковий стіл повинен бути легким і не дуже різноманітним. Вміст жиру в продуктах у середньому не повинен перевищувати 10-20% (таким чином, виключається свинина, баранина, жирні сорти риби, «елітні» сири). Не варто так само зловживати «бадьорими» продуктами такими, як чай, шоколад і ні в якому разі не потрібно пропонувати дитині алкоголь. Після величезної кількості вражень дитині і так буває нелегко заснути, не варто цей процес ускладнювати ще більше.
А ось продукти, які дітям їсти можна і потрібно (в тому числі і в свято): 
• Сир і страви з сиру - у святковому варіанті це може бути гарно прикрашена запіканка, чізкейк, сирний пиріг або просто сир з ягодами і фруктами.
• Омлет - тільки на перший погляд здається зовсім не новорічною стравою. Якщо до яєць додати овочі та зелень, може вийти щось досить цікаве.
• Салати: зі свіжих овочів (помідори, огірки, морква, капуста), заправлені олією. Цікаво прикрасити салати можна за допомогою яєць і помідорів.
• Тушковані овочі - і це зовсім не означає буденне «рагу». Овочі можна запекти в горщику, зробити з них запіканку, або просто гарний різнобарвний гарнір. До речі, взимку дієтологи рекомендують використовувати заморожені овочі, ягоди і фрукти.
• Фрукти - ось їх можна і потрібно їсти. Фрукти гарні, корисні і легкі. Щоправда, і тут варто дотримуватися заходів безпеки: не варто захоплюватися «екзотикою» (різноманітними манго, папая, маракуйя, особливо, якщо дитина не пробувала їх раніше) і потрібно уважно поставитися до алергенних апельсинів і мандаринів. Зате до наших послуг яблука, банани, груші, ягоди. Фрукти можна запікати з медом та горіхами, можна зробити фруктовий салат з йогуртом.


Правило № 3: Звичайне може бути святковим.
Не обов’язково проводити години за плитою, готуючи холодець або голубці, займіться прикрасою столу. Святкова скатертина, гарні серветки, скляні келихи ... Та й до оформлення страв можна підійти творчо.
Правило № 4: Все добре в міру.

Одна з головних небезпек святкового бенкету - переїдання. Навіть якщо всі продукти будуть хороші і корисні, але дитина просто дуже багато з'їсть: ранок після свята може бути важким. Насправді, в більшості випадків діти здатні самі регулювати процес насичення їжею. Головне, що потрібно від дорослих не заважати.
Не потрібно:
• Проводити за столом багато часу. Поїли і пішли грати, спати, дивитися мультики. Трохи пізніше можна окремо попити сік з солодощами.
• Пропонувати занадто багато різних страв: спочатку закуски, потім гаряче, потім солодощі - це занадто багато.
• Умовляти дитину «з'їсти ще шматочок» або спробувати «он той салатик». Нехай їсть стільки, скільки схоче.